Stödstrumpor motverkar svullnader i fötter och ben genom att hjälpa blodet transporteras lättare. I situationer som kräver långvarigt sittande eller stående upplever många en trötthetskänsla i sina ben. Denna känsla beror på ett ökat blodtryck i kroppen. För att minska blodtrycket under dessa situationer kan man använda sig utav stödstrumpor.

Hur fungerar en stödstrumpa?

Stödstrumpan, eller kompressionsstrumpan, bidrar med ett tryck över vadmuskeln/ankeln vilket hjälper blodet att lättare cirkulera i venerna. Transportsträckan från hjärtat ner till fötterna är lång. Med hjälp av stödstrumpor syresätts blodet och ger blodet en smidigare ström. På så vis behöver kroppen inte jobba lika hårt och du slipper obehaget. Benen blir mer energifyllda tack vare det jämna blodflödet.

Stödstrumpornas effekt på blodcirkulationen är väl dokumenterad och lämpar sig till alla oavsett ålder.

När ska man använda stödstrumpor?

Det finns flera tillfällen där stödstrumpor är ett bra alternativ, där vissa gynnas av dom dagligen. För många är stödstrumpor synonymt med resestrumpor, då långa resor innebär att man sitter mycket mer än vanligt. Dessutom minskar stödstrumpor risken för blodproppar då dom ökar blodcirkulationen. Många börjar även använda stödstrumpor under graviditeten.

Har man ett arbete där man står och går mycket är stödstrumpor ett bra alternativ. Ett stående jobb lägger mycket belastning på ben och leder till trötta fötter.

Har man problem med åderbrock kan strumporna lindra besvären. Det behagliga trycket motverkar bensvullnaden och ger stöd så åderbråken kan komprimeras.

Olika varianter av stödstrumpor

Det finns mängder av olika slags stödstrumpor att välja på. Så oavsett tillfälle finns det stödstrumpor som matchar. Exempelvis långa stay-ups som döljer benen helt, eller kortare varianter som liknar vanliga strumpor och passar till vardags. Tack vare det stora utbudet behöver man inte offra stilen för att hjälpa blodcirkulationen.

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor har ett lättare tryck och en stum väv, medan kompressionsstrumpor ger ett högre tryck med en väv som masserar benen. I förebyggande syfte så räcker en stödstrumpa gott.

Lider du av trötta ben och fötter så rekommenderar vi att du testar en stilig stödstrumpa redan idag.

Ge bort dem i present

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor är utmärkta presenter att ge bort i present till dina äldre släktingar eller vänner.