Födelsedag

Här kan ni hitta all information om varför man firar fars dag. Ni kan också bra butiker med perfekta presenter till far

Födelsedagen är inte bara dagen man är född på. Det är även dagen då alla får vara barn för en dag och njuta av uppmärksamheten. Och är man född på en söndag har man det extra bra.

Den dagen någon fyller år är det vanligt att familj, släkt och vänner samlas för att fira födelsedagsbarnet. För födelsedagsbarn är man alltid, oavsett om man fyller 5 år, 30 år eller 90 år. När någon fyller jämna år, blir tonåring eller myndig brukar födelsegadsfirandet bli extra stort.
Det finns många traditioner kring födelsedagen. Bland annat att den som fyller år ska bli bjuden på frukost vid sängen. Det är även vanligt att man uppvaktar födelsedagsbarnet med sång. I Sverige är det vanligast att man sjunger Ja må han/hon leva som även finns i versionerna Vi gratulerar och Gud dig välsigne. För den som föreslår lite variation går det även att sjunga Med en enkel tulepan eller den engelska gratulationssången Happy birthday. Sången brukar avslutas med fyra hurra-rop.
Eftersom det är hyllningssånger deltar inte födelsedagsbarnet i sången. Födelsedagssången sägs vara den mest sjungna i hela världen.

Börja spara pengar till ditt barn

Alla föräldrar borde öppna ett sparkonto till sina barn och sätta undan en liten slant varje månad eller på födelsedagar. Skjut inte upp det, börja spara till barnen nu direkt så att det hinner bli en bra summa på kontot när barnet blir vuxet.

 Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:

Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

På födelsedagen skall det givetvis bjudas in på kalas. Det spelar ingen roll om det är 1-års kalas, 10-års kalas eller 20-års kalas. Alla vill bli uppvaktade på sina födelsedag av släkt och vänner.

En annan tradition är födelsedagstårtan, som har sitt ursprung i medeltiden. Den brukar ofta dekoreras rikligt och på den placeras även levande ljus, lika många som år som födelsedagsbarnet fyller år. Efter 15 år får ljusen dock svårt att rymmas på tårtan. Lyckas man blåsa ut samtliga ljus på första försöket får man önska sig något. Födelsedagsbarnet tar ofta den första tårtbiten.
Traditionen med levande ljus var från början för att skydda födelsedagsbarnet från demoner och garantera trygghet under det kommande året. 

För födelsedagsbarnet är nog ändå presentutdelningen höjdpunkten, och även traditionen att ge gåvor till den som fyller år var från början ett sätt att skapa trygghet. Födelsedagspresenter brukar ofta inslagna i färgglatt papper.

Födelsedagar började firas i Europa för över 2 000 år sedan och kom via Mithras-kulturen i Persien. Därefter spreds den av soldaterna under Romarriket. Födelsedagen har i alla tider fascinerat människorna och inom astrologin försöker man förutspå personers framtid baserat på vilken dag de är födda på. Exempelvis har alla ett eget stjärntecken och det finns även bedömningar av hur varje person är utifrån vilken veckodag födelsedagen inträffade på.

Måndagar: Har sinne för Poesi. Är mild, vänlig och godhjärtad.
Tisdagar: Är stark och handlingskraftig, men är ofta krigisk.
Onsdagar: Är intellegent och läraktig. Men även för snäll för sitt eget bästa.
Torsdagar: Sliter hårt och satsar på karriären. Kan dock förivra sig.
Fredagar: Är god och givmild, kärleksfull och trofast. Har även tur med kärlek.
Lördagar: Sliter hårt. Har otur i kärlek, men tur i spel och bra ekonomi.
Söndagar: Får allt de vill ha. Kan se in i framtiden och har livlig fantasi.

Dessa påståenden måste dock tas med en nypa salt. Varken Carl-Michael Bellman eller Evert Taube som framställs som Sveriges två bästa poeter föddes på en måndag.

 

Fem saker du inte visste om födelsedagen:

  • Varje år föds drygt 100 000 barn i Sverige.
  • I ortodox kristna delar är namnsdagen större än födelsedagen.
  • Att fira födelsedagar är sunt. Statistiken visar att de som firar flest födelsedagar också är de som lever längst (Father Larry Lorenzoni).
  • Vissa religiösa samfund firar inte födelsedagar, däribland Jehovas Vittnen.
  • George Bush är född på en lördag.