Julafton

Här kan ni hitta massa information om varför vi firar julafton och vem är egentligen jultomten. Vi tipsar även om butiker som har riktigt bra julklappar

Julen är kanske den största familjehögtiden av dem alla. Dels för att det finns så oerhört många traditioner kopplade till julen, exempelvis julgran, julgröt och julkalendern. Dels för att den är utspridd över nästan halva året.

Den första antydan till jul brukar nämligen inträffa i slutet av augusti då många barn får jultidningar hemskickade som de sedan går ut och knackar dörr för att sälja. I slutet på oktober brukar granris, glitter och belysning pryda många affärer och när sedan december inleds är det med både radions och tevens julkalender samt diverse julstök. Men jultidningar, kalendrar och granris i all ära, julen har sitt ursprung 2000 år tillbaka.

Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Julen är firandet av Jesu födelse den 25:e december. I Sverige brukar dock det mesta av firandet ske julafton den 24:e istället för på juldagen. Att ge julklappar till varandra ska symboliseras av de tre vise männens gåvor till Jesusbarnet. Det exakta datumet för Jesu födelse är dock inte dokumenterat, men Liberius fastställde år 354 att 25:e december var rätt dag. En del forskare hävdar dock att katolska kyrkan valde det datumet för att det skulle falla in på tidpunkten då större delen av Europa hade midvinterfest.

Julen som högtid

I Rom under antiken firade man solguden Saturnus i december. Då bytte slavar och godsherrar roller och man gav varandra presenter. Även i Norden fanns det under vikingatiden en vinterfest, som gick under namnet Jolablot. Det är även därifrån namnet jul kommer. Jolabot firades kring vintersolståndet då dagarna är som kortast och nätterna som längst. Man firade då att tiden ändrades och att dagarna framöver skulle bli längre och man såg detta som att naturen blev återuppväckt. Asguden Oden var julens speciella Gud och gick då under namnet Jolner.

De flesta traditionerna runt julen uppstod efter medeltiden. Exempelvis kom julgranen under 1500-talet. När man klär granen och hur man klär den skiljer sig åt mellan länderna. I England klär man den i början av december medan i Sverige börjar man vanligtvis klä den vid Lucia. En del andra väntar till dagen innan julafton. I granen sätts vanligtvis elektriska ljus, färgade plastkulor, tomtar och andra saker att hänga upp med snören. Julgranen brukar härledas till antikens dyrkan av Saturnus då gröna växterna fyllde en viktig funktion.

Julklapparna sägs även de härstamma från antikens Rom, men det var under 1600-talet som traditionen fick genomslag. En person som ville ge en gåva smög då fram till mottagarens dörr och klappade ljudligt på. När sedan dörren öppnades slängdes presenten in och givaren sprang därifrån. Detta är ursprunget till ordet julklapp i Sverige. På 1700-talet började man i Sverige att rimma på paketen. Under 1800-talet togs sedan julklappsutdelningen över av jultomten, som blev en tradition skapad av en blandning av S:t Nikolaus, julbocken och den svenska gårdstomten.

Julbordet började även utforma sig i Europa efter medeltiden med särskild julmat. Det var även vanligt att familjerna samlades och läste julevangeliet tillsammans. Detta fick de även höra på juldagen då det länge var tradition att man skulle gå på julotta tidigt på morgonen dagen efter julafton. I takt med sekulariseringen har julfirandet under 1900-talet handlat mer om mat och presenter istället för religiösa traditioner. Julklapparna brukar läggas fram under julgranen antingen vid Lucia eller dagen före julafton. Julen firades tidigare fram till tjugonde dag knut den 13:e januari då granen ska dansas ut. Men nu för tiden brukar julfirandet avslutas efter mellandagarna.

Fem saker du inte visste om julen

  • Traditionen att tända ljus vid advent inleddes i Sverige. Seden spreds sedan vidare ut i världen mycket tack vare Ikea som var snabba med att tillverka adventsljusstakar
  • 1960 var ett stort år för alla julfirare. Då inledde nämligen Kalle Anka sin livslånga tradition och samma år blev även julstjärnan officiell julblomma
  • Den vanligaste lussekatten som är formad som ett S kallas för julgalten
  • För Tomasdagen den 21 december till och med tjugonde dag knut 13 januari utlystes tidigare julfreden, den som gjorde något brott denna period fick dubbelt straff.
  • I många östortodoxa länder firas julen den 7:e januari eftersom de följer den julianska kalendern.

Funderar du på vad du ska köpa i julklapp? Här kan du hitta roliga julklappar med också prisvärda, billiga julklappar.