Bröllop

Här kan ni hitta en massa bra information om varför vi firar bröllop. Ni finner också lite rolig fakta om bröllop och vart man kan hitta fina bröllopspresenter till brudparet

Bröllopet är för många livets stora höjdpunkt. Det är då man förhoppningsvis insett att man träffat den man vill dela resten av sitt liv med. Få högtider kan mäta sig med lika mycket fest och glamour, men förut var giftermålet mest en affärsuppgörelse.

Äktenskapet var nämligen under medeltiden ett ekonomiskt avtal mellan brudgummens ätt och brudens ätt. Brudens far förvaltade hennes ägodelar och det var hans uppgift att acceptera vem hon skulle gifta sig med. Vid frieriet anlitade mannen en ”böneman” som skulle övertala kvinnans fader att godkänna giftermålet.
Bönemannen var ofta en central person i byn med god kännedom om de båda släkterna som skulle föras samman. Men denna affärsuppgörelse gällde främst hos de rikare familjerna. Ute på landsbyggden var det vanligare med nattfrieri. Då smög pojkarna in till flickornas rum och överlämnade gåvor. Den första gåvan kallades känningen och om hon tog emot den hade hon accepterat frieriet.

Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:

Presenttipsaren.nu – Presenttips på bröllopspresenter
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Efter frieriet anordnades en fästningsstämma där brudparet officiellt skulle säga ja till varandra. Därifrån härstammar begreppen fästmö och fästman. Under denna ceremoni gav mannen gåvor till kvinnans släkt och kvinnan gav handgjorda gåvor till mannens släkt som ett bevis på hennes färdighet. 1686 års kyrkolag bestämde att inga gåvor behövdes ge för att ett giftermål skulle godkännas.

Vid de första giftermålen användes inga ringar utan istället bröts ett mynt itu där mannen och kvinnan fick en halva var. Men under senare delen av medeltiden ersattes myntet av en ring som skulle symbolisera ändlös kärlek på grund av ringens runda form. När brudparen började byta ringar med varandra uppstod begreppet trolovning. Vigseln skedde under medeltiden vanligtvis i brudens föräldrarhem. Brudgummen höll då ett inledningstal, därav ordet giftermål. Efter själva vigselceremonin skulle bruden springa vägen från sitt hem till brudgummens. Detta kallades för brudloppet och det ordet har sedan ändrats till bröllop. Väl framme vid det nya hemmet tilltog festligheterna med mycket sång och mat. Framåt kvällen drog sig brudparet till sängs och på morgonen därefter gav brudgummen bruden en morgongåva, vanligtvis ett smycke, som ett pris för hennes jungfrudom.

Dagens bröllop i Sverige går till på ungefär liknande sätt även om vissa traditioner försvunnit och några nya tillkommit. Exempelvis att brudparets vänner anordnar möhippa och svensexa veckorna innan giftermålet ska ske. När det sedan är dags för vigseln är det vanligast att detta sker i en kyrka. Bruden och brudgummen förbereder sig på olika ställen i kyrkan eftersom de ska undvika att träffa varandra på bröllopsdagen innan själva ceremonin. Traditionen säger att det bringar otur.
Vid inmarschen går bruden till vänster och brudgummen till höger. Bruden är ofta klädd i stor vit klänning och stor blomsterbukett. Det vita ska symbolisera renlighet och oskuld, men nu för tiden är det vanligt med andra färger på brudklänningen. Brudgummen är ofta klädd i svart frack. Framför brudparet går eventuellt några brudnäbbar, ett eller två barn, och bakom bruden går tärnorna och bakom brudgummen marskalkarna. Vid den brittiska versionen följer brudens far med henne genom kyrkan fram mot altaret där fadern lämnar över bruden till brudgummen som väntar.
Prästen inleder vigseln med ett par traditionsenliga ord och några bekanta kan läsa bibeltexter och psalmer kan sjungas. Därefter säger brudparet ja till varandra och avlägger sina löften medan de gemensamt håller ringarna. Därefter sjungs vanligtvis någon solosång följt av en psalm innan prästen läser Fader vår och välsignelsen. Innan utmarschen lyckönskar prästen brudparet. Vid utgången går bruden till höger och brudgummen till vänster. Ibland stannar brudparet kvar vid kyrkporten så att alla gästerna kan samlas utanför och kasta ris då brudparet lämnar kyrkan.

Att gifta sig borgerligt blev tillåtet för alla år 1908. Då är det en vigselförrättare, vanligtvis domare i tingsrätt eller liknande som håller i vigseln. Man kan gifta sig i valfri tingsrätt i hela landet. Minst två vittnen måste närvara vid giftermålet. Vigselförrättaren läser upp att brudparet ska ta varandra i händerna för att acceptera giftermålet. Normalt växlar man inte ringar vid en borgerlig vigsel, men många väljer att göra det ändå. Man kan även välja att få vigselförättaren att ge en kyrklig välsignelse över giftermålet vid en borgerlig vigsel. Klädseln är helt valfri och man behöver inte heller ha blombukett. Efteråt får brudparet ett vigselbevis. Ytterligare ett sätt att gifta sig är så kallade resebröllop där brudparet reser iväg och gifter sig, till exempelvis någon ö och bjuder dit familj och släkt.

Därefter är det bröllopsfest på en speciell plats. En toastmaster brukar hålla i festen där det bjuds på mat och där många nära och kära håller tal. På festen brukar brudparet även få dansa bröllopsvalsen och även skära upp första bitarna från bröllopstårtan. En fotograf brukar också vara anlitad för att ta speciella bröllopsbilder på brudparet. Brudparet får även ta emot bröllopspresenter från de närvarande. Bröllopsgåvor brukar ofta ha någon koppling till brudparets gemensamma hem.
Månaden efter bröllopet kallas smekmånad. Då beger sig många iväg på resa tillsammans. Sedan firas bröllopsdagen årligen men störst fokus är det ändå på silverbröllopet som är efter 25 år och guldbröllopet som är efter 50 år.

Fem saker du inte visste om bröllopet

  • Då man varit gifta i ett år firar man pappersbröllop
  • Morgongåva är namnet på en ort i Uppland. Namnet tillkom sedan en brukspatron gjorde en piga gravid. För att hemlighetshålla affären gav han pigan ett torp om hon gifte sig med en av drängarna. Torpet fick namnet Morgongåva.
  • 35 procent av vigslarna i Sverige är borgerliga
  • Rekordet för största bröllopstårtan är 4,9 meter hög och 3,8 meter bred och bakades av 56 bagare under 12 dagar på Philippinerna för några år sedan.
  • Britney Spears skiljde sig 55 timmar efter giftermålet med barndomsvännen Jason Alexander. Men hon var inte lika snabb som Jean Acker som skiljde sig 6 timmar efter giftermålet med Rudolph Valentino år 1919.