Fars dag

Här kan ni hitta all information om varför man firar fars dag. Ni kan också bra butiker med perfekta presenter till far

Kort efter Mors dag myntades även Fars dag. Den hade inte lika lätt att få genomslag som Mors dag, men blev till slut slipstillverkarnas stora dröm.

Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Precis som Mors dag har initiativet till Fars dag sitt ursprung i USA. Sonora Smart Dodd var ett av sex syskon som bodde i delstaten Washington. Hon satt på en Mors dags-ceremoni 1909 och funderade på varför det inte hade inrättats någon Fars dag. Hon tänkte på sin pappa som ensam uppfostrat henne och hennes syskon sedan mamman dött i barnsäng då sjätte barnet föddes.

Tanken var att firandet skulle ske på hennes pappas födelsedag den 5 juni 1910, men arrangemanget drog ut på tiden, så festen blev inte av förrän tredje söndagen i juni. Många skrattade då åt hennes försök att införa en Fars dag, men traditionen började spridas från område till område. 1924 föreslogs Fars dag bli nationell helgdag och några år senare bildades ”Fathers day Committé”.

Men intresset för Fars dag fick aldrig lika stor genomslagskraft i USA som Mors dag och det skulle dröja ända till 1972 innan Fars dag blev nationell helgdag den tredje söndagen i juni. Anledningen var att ämnet togs upp i den amerikanska kongressen där det diskuterades varför man bara hade en speciell hyllningsdag till modern och ingen till fadern.

Fars dag hade då lättare att få fäste i Sverige. 1931 kom seden till Norden och firades då tredje söndagen i juni. Efter önskemål från nordiska handelssamfundet flyttades fars dag till andra söndagen i november för att inte ligga för tätt inpå mors dag. Sett världen över är Fars dag utspridd året runt beroende på land.

1949 bildade nordiska köpmän en kommitté med syftet att sprida seden. Firandet spreds via tidningarna och skolorna. Barnen fick bland annat extra tid för att tillverka gratulationskort med flaggor och blommor som de populäraste motiven.

Populära fars dag presenter

Den absolut vanligaste farsdagspresenten att ge sin far är en slips. Andra bra och populära presenter är blommor, choklad, parfym, kalsonger, strumpor eller att bjuda din far på en fin middag antingen hemma eller på någon restaurang. Det viktigaste är inte vad du köper, utan att du visar din uppskattning. Besök annars presenttipsaren.nu för mer förslag på farsdagspresenter. Här finner du handplockade presenttips avsedda för just denna dag som ska hedra din far. 

Hur firar vi fars dag

Traditionen av hur man skulle fira Fars dag blev allt tydligare med åren. Frukost på sängen med kaffe, tårta, blommor och presenter har varit och är fortfarande vanliga inslag på Fars dag. Även gratulationssången Ja må han/hon leva används av många genom att byta ut ordet födelsedag mot Fars dag. Fars dag brukar även innebära att familjen har picknick eller äter middag på restaurang.

Liksom Mors dag har kommersialiseringen av Fars dag blivit enorm och veckorna innan Fars dag skyltar affärerna med Fars dags-presenter. Den absolut vanligaste gåvan att ge bort är slipsen. Ofta är det blåa eller röda slipsar som säljer bäst och vanligtvis ska den vara randig. Skjortor, böcker, strumpor, whisky, deodorant och elektroniska prylar är andra presenter som barnen brukar ge sina pappor denna dag.

Och det är inte bara papporna som firas. Morfäder, farfäder, styvpappor och andra som figurerar som fadersgestalter får också ta del av firandet.

Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Fem saker du inte visste om Fars dag:

  • Sydkorea har slagit ihop Fars dag och Mors dag, firas 8 maj
  • Varannan pappa får en ny slips på fars dag
  • I många katolska länder är Saint Joesphs day den 19 mars största fadersdagen
  • I Thailand firas fars dag den 5 december då kungen fyller år
  • I USA spenderas 10 miljarder varje år på Fars dag-presenter