Konfirmation

Här kan du hitta svar på varför vissa väljer att konfirmera sig. Vi har även plockat ut några butiker på nätet som säljer personliga presenter som passar utmärkt som konfirmationspresenter

På svenska används ordet konfirmation både för att beskriva de förberedande träffarna, konfirmationsundervisningen, och för att beskriva själva konfirmationshögtiden, konfirmationsgudstjänsten. Ordet konfirmation kommer av det latinska ordet confirmatio, som betyder att bekräfta och stärka. Konfirmationen går ut på att bekräfta dopet, och för att kunna konfirmera sig måste man därför vara döpt. Det kan göras under konfirmationsundervisningens gång. Alla är välkomna att konfirmera sig inom Svenska kyrkan.

 Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Konfirmationen innebär att du får lära dig mer om vem du egentligen är, vad du tror på, vem Jesus är och vad som står i Bibeln. Detta sker genom undervisning, grupparbeten och diskussioner. Ni kommer att diskutera kring etiska frågeställningar, vad som är rätt och fel, kärlek, sex, vänskap, liv och död. Dessa träffar leds av en präst och eventuellt har han eller hon en församlingspedagog eller församlingsassistent till hjälp. I vissa församlingar brukar även några av förra årets konfirmander hjälpa till om det behövs. Antingen kan man konfirmera sig i hemförsamlingen, då undervisningen oftast sker under ett läsår. Gruppen börjar träffas under höstterminen och träffas sedan en eller ett par gånger i veckan under hela läsåret. Konfirmationen avslutas då med en konfirmationsgudstjänst på vårkanten. Om man vill hitta på något annat än den traditionella undervisningen så kan man istället välja att åka iväg på konfirmationsläger. Då åker man istället iväg och har konfirmationsundervisning under några veckor på sommaren, i en mer intensiv takt. Dessa läger kan kombineras med andra intresseinriktningar, som ridläger, idrottsläger, läger för funktionshindrade eller läger med sång och dans. Även dessa läger avslutas med en konfirmationsgudstjänst.

Själva konfirmationshögtiden, konfirmationsgudstjänsten, kan utformas på många olika sätt. Prästen och konfirmationsgruppen kan själva välja hur den ska läggas upp och utformas. Det finns till exempel grupper som varit på kombinerat ridläger och konfirmationsläger som har gjort sin konfirmationsgudstjänst till häst. Traditionellt sett så sker den trots allt i kyrkan med församlingen och konfirmandernas släkt och vänner närvarande. Konfirmanderna har vita kåpor på sig under gudstjänsten. Efter att församlingen har satt sig så går konfirmanderna in i procession till sång och musik. Därefter sker själva gudstjänsten med bibelläsning, böner, psalmer, tal från prästen till konfirmanderna, trosbekännelsen, Herrens bön och välsignelse. Prästen kommer att lägga sin hand på varje konfirmands huvud och be en bön för denne. Konfirmanderna och församlingen får möjlighet att ta nattvarden. Efter gudstjänsten tågar konfirmanderna ut igen i procession till musik. Efter själva konfirmationshögtiden i kyrkan kanske gruppen ställer upp sig för fotografering utomhus. I vissa församlingar ordnar man med fika i församlingshemmet efteråt för gruppen och närmaste släktingarna. Annars åker man hem var och en till sig och firar konfirmationen med släkt, vänner och presentöppning

Konfirmationsläger

Konfirmationen är för många en stor händelse i livet. Där bekräftas dopet och man får lära sig mer om sig själv och om den kristna tron. Att konfirmera sig är en process som tar ett tag, precis som en utbildning. Under tiden hinner konfirmanden lära sig mer om Jesus, om vad som står i Bibeln och om vad den kristna tron innebär. Oftast så sker konfirmationen i hemförsamlingen, det vill säga i en församlingsgård i närheten av där konfirmanden bor. Det vanligaste är att det startar en grupp på höstterminen och sedan träffas man en eller ett par gånger i veckan under hela året och så avslutas konfirmationen med en konfirmationsgudstjänst fram på vårkanten. Men det finns också andra former av konfirmationer att välja bland. Många väljer att åka på konfirmationsläger istället.

 Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Det finns konfirmationsläger som anordnas av Svenska kyrkan och det finns även fristående arrangörer. Lägren kan ha olika intresseinriktningar, som konfirmationsläger för funktionshindrade, ridläger, fotbollsläger, idrottsläger, musikläger, scouting, språkresa eller jägarexamen. Oftast inträffar lägren på sommaren och man bor på internat under lägertiden. Under konfirmationstiden så har man undervisning lite mer intensivt än om man hade gått under ett helt läsår i hemförsamlingen. Man ska ju klämma in all undervisning på mycket kortare tid. Ibland så kan man kombinera traditionell undervisning med läger på så vis att man först har konfirmation i hemförsamlingen under några månader och sedan åker man på läger tillsammans hela gruppen. Det brukar finnas många konfirmationsläger att välja bland och de ligger utspridda över hela landet.

Oftast är det dyrare att åka på konfirmationsläger än att konfirmera sig på traditionellt sätt. Men då får man tänka på att det ingår både mat och logi. Dessutom är konfirmationen en stor händelse i livet och ett konfirmationsläger kan verkligen bli ett minne för livet. Under konfirmationen kommer man ofta in på djupa ämnen, som vad som är rätt och fel, kärlek, sex, våld, döden och etiska frågeställningar. Därför kommer man ofta de andra i gruppen väldigt nära medan man pratar om dessa djupa ämnen. Man lär känna varandra väldigt väl och kanske pratar om sådant som man inte pratar med sina andra vänner om. Många får därför vänner för livet bland de övriga konfirmanderna i gruppen. Åker man på ett rikstäckande läger så kanske det kommer dit ungdomar från hela lan

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.