Studentexamen

Här kan ni hitta information om vad som menas med studentexamen. Vi passar även på att tipa om butiker som säljer personliga presenter till detta firande

Sjung om studentens lyckliga dar… Studenternas glädje går knappast obemärkt förbi då de firar att de klarat av den grundläggande skolutbildningen. I dag tar nästan alla studentexamen, men förr i tiden krävdes godkända prov för att få sin examen, annars fick man lämna skolan bakvägen.

Utbildning och Sverige står ofta synonymt och det är ingen slump att vi har etablerade studentstäder som Uppsala och Lund. Sverige är även ett av få länder som har en studentexamen. Den har funnits i olika former sedan 1655. Från början var den till för dem som skulle läsa vidare på universitet. 1828 bestämdes att ämnena det skulle examineras i var latin, grekiska, hebreiska, modernt språk, teologi, folisofi, mattematik, historia, geografi och naturvetenskap.

1862 flyttades studentexamen som inträdesprov till universitetet till att istället bli ett utträdesprov från gymnasieskolan. Även de som inte tänkte läsa vidare fick alltså göra proven. Studentexamen skulle vara ett bevis för att personen hade nått en standardmässig kunskapsnivå. Examen var både muntlig och ett skriftlig och det krävdes godkänt resultat i samtliga delar för att få sin examen. De som misslyckades på Studentexamen fick lämna skolan genom en bakdörr. För dem som klarade av examen väntade en stor fest.

Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

1968 avskaffades studentexamen i Sverige och då blev firandet av den också mindre. Det var först under 1990-talet som firandet återuppstod i hög grad. Anlednings till detta ses främst som en följd av den nya gymnasieskolreformen som bland annat innebar att de yrkesförberedande programmen blev treåriga istället för tvååriga. Även det faktum att färre gör lumpen och att färre konfirmeras gör studenten till ungdomarnas stora högtid.

Studenten inleds normalt redan vid valborgsmässoafton med mösspåtagning. Därefter hålls studentfester och studentbaler innan själva studentdagen tar vid. Den brukar inledas med champagnefrukost hos någon av klasskamraterna. Sedan är det dags att samlas i gymnasieskolan och tillsammans med alla studenter sjunga studentsången. Därefter är det dags för det stora utspringet. Studenterna samlas vid skolans entré och utanför på skolgården väntar studenternas familj, släkt och vänner som vill ta emot studenten med stolta armar.

När studenterna springer ut kan de mötas av bilder på sig själva från tiden innan de började skolan. Dessa bilder brukar vara upptrycka på stora plakat. Studenten får sedan mottaga blommor och små gåvor med gratulationer. Studentpresenter brukar även vara försedda med band eller snören för att kunna hängas runt studentens hals. Därefter blir det hemfärd genom orten på flak, bilar, traktorer med mera. Här är det bara fantasin som sätter gränserna.

En del klasser ordnar en gemensam färd bort från skolan på ett stort lastbilsflak, så kallade studentflak. Då är det vanligt att man åker runt lite extra länge och tutar, spelar hög musik och skriker/sjunger För vi har tagit studenten, för vi…. Kortegen kläs ofta med björkris, ballonger och banderoller. Hemma väntar sedan en större mottagning med familj, släkt och vänner. Då delas även fler studentpresenter ut

Fem saker du inte visste om studentexamen

  • Mogenhetsprövning var namnet för studentexamen innan 1905
  • 90 procent av gymnasieeleverna 2000-2006 tog studentexamen
  • I Helsingborg går studenterna sju gånger runt en staty
  • Herman Sätherberg har skrivit studentsången
  • I Finland krävs fortfarande examensprov för studenten