Mors dag

Här kan du hitta information om varför man firar mors dag samt vart man kan hitta den perfekta presenten till mor 

Vad döljer sig egentligen bakom kylskåpsmagneten ”Världens bästa Mamma”? Ett barns kärlek kan man tro. Men den som vandrar genom historien upptäcker att även Guds budord, antikens gudinnor och en kvinnas sörjande av sin bortgångna mor har haft betydelse.

Sedan 1919 är sista söndagen i maj en speciell dag i Sverige. Det är då det är Mors dag, och även om nästan hela världen firar sina mödrar under året har inte alla enats om vilken dag som firandet ska ske eller hur själva uppvaktningen ska gå till.

Traditionen att fira mödrarna går långt tillbaka i historien. Vid antikens Grekland firades modersgudinnan Rhea med en vårfest och 250 år före kristus firade även romarna sin modersgudinna Kybele. En del forskare menar att katolska kyrkans dyrkande av Jesus moder Maria har sitt ursprung från antikens upphöjande av gudinnorna

Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:

Presenttipsaren.nu – Sajt med presenttips
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter

Det dröjde dock länge innan vanliga kvinnor, som inte ansågs vara helgon eller gudinnor, fick en egen hyllningsdag. I England under 1600-talet uppstod Mothering Sunday, som inföll sista dagen i fastan. Då samlades familjen i kyrkan där mamman var skriven och bad tillsammans för Jungfru Maria. Därefter skulle barnen ge sin mamma ett par gåvor. Det kunde handla om ett smycke, en bakad fruktkaka, blommor eller andra presenter. Även barn som jobbade långt hemifrån fick ledigt för att åka hem och fira Mothering Sunday.

Begreppet Mors dag myntades dock först under slutet av 1800-talet, men det var 1905 i Philadelphia som Mors dag har sitt egentliga ursprung. Anna M Jarvis ses som mamman till Mors dag trots att hon själv aldrig var gift eller hade barn. Anna M Jarvis hade under hela sin uppväxt varit väldigt fäst vi sin mor och hon bodde länge kvar i barndomshemmet. När sedan hennes mor gick bort 10 maj 1905 bestämde hon sig för att införa en hyllningsdag till sin mamma på årsdagen av hennes bortgång. 

Anna M Jarvis arbetade hårt för att Mors dag skulle bli en officiell helgdag i hela USA och motiverade det med Guds fjärde budord om att du ska hedra din fader och din moder. 1914 blev sedan Mors dag officiell helgdag i USA och fem år senare fick hyllningsdagen fäste i Sverige. Men istället för andra söndagen i maj firar vi den sista söndagen i maj. Anledningen tros vara att våren då kommit på fullt allvar och att det finns rikligt med blommor att plocka och plantera.

1920 skickades i Sverige broschyren ”Anvisningar till firande av Mors dag” ut. I sex punkter undervisar den hur svenskarna skulle fira denna nya tradition.

Dessa påståenden måste dock tas med en nypa salt. Varken Carl-Michael Bellman eller Evert Taube som framställs som Sveriges två bästa poeter föddes på en måndag.

 • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 • Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 • Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
 • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
 • Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

Firandet i dag har blivit betydligt mer kommersiellt även om den uppvaktande biten fortfarande är väldigt stor. Barnen brukar bjuda mammorna med frukost och kaffe på sängen och därefter delas presenterna ut. Barnen brukar även ta över mammans sysslor i hemmet så att hon känner att hon har en fridag.

När Anna M Jarvis dog 1948 var hon besviken över att Mors dag fått en sådan kommersialistisk inriktning. Bland annat anmärkte hon på att breven som skrevs till modern ska vara handskrivna, men efter hand blev det allt vanligare med tryckta kort. Från och med de senaste decennierna finns det massvis med reklam om morsdagspresenter när det drar ihop sig till Mors dag

Fem saker du inte visste om Mors dag:

 • 46 länder firar Mors dag
 • Mothers Day song är en låt skriven av Tom Gardner
 • Norge firar Mors dag andra söndagen i februari
 • Ordet mamma inleds med bokstaven m i nästan samtliga världsspråk
 • Leontina Albina från Chile blir rejält uppvaktad på Mors dag eftersom hon har fött 64 barn