Tillfällen

Här kan ni hitta information och presenttips vid alla tillfällen under då man ger bort presenter

Högtider för familj och kärlekspar

Om man vill så finns det nästan alltid någonting som är värt att fira. Men några högtider är mer självklara än andra och speciellt om man har en familj eller lever ihop med en partner. Här kan du oavsett civilstatus hitta den perfekta presenten vid tillfällen som fars dag, mors dag, studenten, julafton och alla andra tillfällen som dyker upp under året.

Högtider för kärlekspar

Namnsdagar är en högtid som oftast inte uppmärksammas så mycket men det är väl värt att fira namnsdag ihop med sin partner. Kanske med en blomma, skraplott eller chokladask?

För kärlekspar är alla hjärtans dag en av de största högtiderna att fira tillsammans. Alla hjärtans dag infaller alltid den 14 februari. När det är kallt, slaskigt och grått ute så fylls människor med extra kärlek och värme. Alla hjärtans dag firas ofta med någon liten present, kanske ett kort, en chokladask, rosor, bio eller en middag ute. Alla hjärtans dag kan också firas med vänner och andra familjemedlemmar.

En annan stor högtid för kärlekspar är så klart också bröllop. Bröllop är den ultimata ceremonin och festen för att tillsammans med sina vänner, sin familj och sina anhöriga fira kärleken tillsammans och ingå äktenskap med sin partner.

Högtider för familjen

När en familj utökas så utökas även de festliga familjehögtiderna. Ett barn välkomnas ofta till världen i ett dop. Under dopet firas barnets liv och här samlas vänner, familjemedlemmar och släkt till det nya barnet. För många är det under denna ceremoni som man ser barnet för första gången.

Oavsett om man har barn eller inte, så har man minst två anledningar till att fira under året tillsammans med sin partner. Det är givetvis respektive födelsedag. En del går in för firandet av sin födelsedag varje år medan andra är mer återhållsamma och firar enbart de jämna eller halvjämna födelsedagarna.

Men med barn i familjen så tillkommer också två andra högtider varje år, nämligen fars dag i november och mors dag i maj. Här kan man uppvakta sin partner som förälder och det är ett tillfälle för barnen att visa sin uppskattning till sina föräldrar.

När barnet växer upp så finns det fler högtider att fira under skolgången. Först kommer en eventuell konfirmation. En konfirmation sker när barnet går i nionde klass och är en ceremoni där barnet bekräftar sitt dop när denne var nyfödd. Man konfirmerar dopet.

Några år senare är det dags för den som går gymnasiet att ta sin studentexamen. En studentexamen firas ofta under uppmärksammade former och inte sällan i flera dagar. Men den riktiga dagen att fira är den dagen som barnet avslutar sin gymnasieutbildning och springer ut i vuxenvärlden. Detta brukar firas av såväl familj, släkt och vänner. Det är middag, fika och fest. Presenter ges till den som har tagit sin studentexamen och dessa är ofta påkostade och tänkta att vara en symbol för många år framöver.

Om man sedan väljer att studera vidare kommer man efter ytterligare några år att ta examen. Denna erläggs vid avslutad utbildning vid högskola eller universitet.

För vissa är julafton årets största högtid. Speciellt när man har barn. Denna kan firas ihop med släkt och vänner, eller bara intimt med sin familj. Där står ofta umgänget i centrum ihop med god mat, Kalle Anka, julgran och julklappar.