I samarbete med gogrilla.se

Att åka på skolresa brukar vara omtyckt av skolbarn. Det som många gånger sätter käppar i hjulet för en sådan är finansiering. För att kunna åka iväg på en skolresa behöver man först tjäna pengar till klassen, men hur gör man för att få in pengar till det?

Det finns flera olika sätt att gå tillväga, men en sak som kan vara viktig att börja med är att skapa en skriftlig plan som alla görs delaktiga i. Du som lärare kan låta dina elever få komma med önskemål om vart resan ska gå och sedan låta dem gruppvis ta reda på hur mycket önskeresan skulle kosta för klassen. På så sätt blir eleverna själva delaktiga i hela processen och de får en uppfattning om vad en skolresa kan kosta.

Vad skall man sälja?

Nästa steg är att komma på hur ni ska göra för att få in pengarna. Det finns företag som erbjuder skolklasser och idrottsföreningar att sälja allt från strumpor och handdukar till kakor och kryddor. Ett exempel på ett sådant företag är Gogrilla som erbjuder bland annat tacokit, grillsåser, ketchup och senap. Gogrilla erbjuder tre olika sätt att sälja produkterna på. Man kan välja om man vill ha kataloger och ta upp beställningar för att sedan skicka efter produkterna, eller om man hellre vill ha produkterna och sälja direkt. Det tredje alternativet är att beställa både kataloger och produkter.

När ni har valt vilket företag och vilka produkter ni ska sälja är det dags att räkna på hur mycket ni behöver sälja för att få in pengar som räcker till den tänkta resan. Det kan hända att ni då behöver revidera er plan, om ni inser att det blir svårt att kunna få in tillräckligt med pengar. När ni räknar ut hur mycket ni behöver sälja är det viktigt att tänka på att alla kanske inte kommer ha möjlighet att sälja produkterna. Många gånger är det föräldrar och släktingar som köper produkterna för att på så sätt bidra till klasskassan, men alla barn har inte föräldrar och släktingar som kan göra det.