Visst vore det roligt att anordna ett riktigt roligt barnkalas till din son eller dotter när han eller hon fyller år. Eller kanske fixa ett spännande kalas till ditt barnbarn. Ett födelsedagskalas eller ett barnkalas är inte så svårt att fixa som man kanske tror. Inte heller behöver det bli särskilt dyrt.

Glöm inte tårtan

När man anordnar ett barnkalas är tårtan ett av de viktigaste momenten. Tårtan skall helst både vara god och rolig att titta på. Nuförtiden är det vanligt att man dekorerar tårtan med bilder på barnets favoritkaraktärer. Det kan handla om allt från tårtor med Greta gris på till tårtor med en bild på barnets favoritfotbollslag på. Givetvis går det bra med en klassisk jordgubbstårta eller prinsesstårta också men om man vill skoja till det lite kan en tårtbild vara en uppskattad detalj

Tema på kalaset

Många barn tycker om när man har tema på barnkalaset. Temat kan utgå dels från barnets ålder och intressen samt dels från hur man bor, vilken årstid det är och så vidare. På sommaren kan man ha födelsedagskalaset utomhus och på vintern kan man ha kalaset på en äventyrsbana eller lekpark inomhus. 

Många små flickor tycker om prinsessor och då vore väl drömmen att ha ett riktigt prinsesskalas. Duka ett bord och sätt en stol på kortsidan. Sätt gärna tyg runt om stolen eller ställ stolen på något så att det blir som att sitta i en tron. Låt födelsedagsbarnet ha en riktigt fin festklänning och en prinsesskrona på huvudet. Naturligtvis bjuder du på prinsesstårta. Inbjudningskortet görs lämpligast i form av en prinsesskrona. Man kan börja kalaset med att alla gästerna får tillverka varsin prinsesskrona som de sedan får ha på sig under kalaset. På ett födelsedagskalas ska man förstås leka roliga lekar. Skojiga och spännande lekar för barnkalaset med prinsesstema kan vara Sätta kronan på prinsessan, Princessbingo, Prinsessan på ärten och Skattjakt. Det finns många sagor om prinsessor att läsa och även många filmer, som Askungen, Törnrosa, Snövit och Prinsessan på ärten.

Kalas för flickor och pojkar

Till killar kan du istället göra ett barnkalas med sjörövartema. Inbjudningskortet gör ni som en sjörövarflagga, eller varför inte som en flaskpost. Om de som ska vara med på kalaset bor i närheten så kan du göra inbjudningskortet som en skattkarta, med ett kryss vid födelsedagsbarnets hus. Till alla gäster tillverkar du varsin ögonlapp som de får när de kommer och som de sedan kan ha på sig under kalaset. Dekorera gärna festlokalen med svarta och orange ballonger, en sjörövarflagga och bjud på pirattårta. En given lek på ett barnkalas med pirattema är förstås Skattjakt. Göm varsin godispåse i en låda som ni dekorerat så den ser ut som en kista. Rita en skattkarta som leder fram till skatten och låt gästerna leta sig fram. Andra lekar kan vara Sätt ögonlappen på piraten, Guldvaskning och Gå på plankan.

Om både flickor och pojkar ska komma på kalaset så kan ni ha djungeltema, cirkustema, Harry Potter-tema, spöktema eller ett diskokalas.