Att välja blommor till en begravning kan kännas svårt och känsloladdat. Blommor är ett sätt att ta farväl och uttrycka sin sorg och kärlek på. Men vilka blommor passar egentligen till en begravning? Vilka färger och symboler ska man tänka på? Och hur kan man skicka begravningsblommor till en begravning på ett smidigt sätt?

Nedan följer en guide som kan hjälpa dig att välja rätt begravningsblommor och jämföra olika blombud.

Begravningsblommornas betydelse

Blommorna vid en begravning kan ha olika symboliska betydelser och används för att uttrycka olika känslor. Här är några vanliga begravningsblommor och deras betydelser:

Rosor: En klassisk och populär blomma vid begravningar. Vita rosor symboliserar renhet, oskuld och kärlek, medan röda rosor symboliserar kärlek, passion och respekt.

Liljor: En annan vanlig blomma vid begravningar. Vita liljor symboliserar oskuld, renhet och återfödelse, medan orangea liljor symboliserar respekt, stolthet och beundran.

Nejlikor: En traditionell blomma vid begravningar som symboliserar kärlek, hopp och återfödelse. Röda nejlikor symboliserar kärlek och tacksamhet, medan vita nejlikor symboliserar renhet och oskuld.

Krysantemum: En blomma som ofta används vid asiatiska begravningar och symboliserar sorg och sorglöshet. Vita krysantemum symboliserar sorg och återfödelse, medan gula krysantemum symboliserar vänskap och lojalitet.

Orkidéer: En elegant blomma som symboliserar kärlek, skönhet och respekt. Vita orkidéer symboliserar renhet och respekt, medan rosa orkidéer symboliserar kärlek och beundran.

Blommor som passar till begravning

Vilka blommor man väljer till en begravning beror på den avlidnes smak och personlighet, samt på den egna relationen till personen. Om man inte vet vad den avlidne föredrog kan man välja klassiska blommor som rosor, liljor eller nejlikor i vitt eller pastellfärger. Det är viktigt att undvika starka färger som rött och orange, då dessa färger kan uppfattas som för livliga och glada.

Om man vill uttrycka en speciell känsla kan man välja blommor med en symbolisk betydelse. Exempel på sådana kan vara vita liljor för att symbolisera renhet och återfödelse, eller röda rosor för att visa sin kärlek och respekt.

Det finns också olika typer av arrangemang man kan välja. En enkel bukett eller krans är vanliga val, men det finns också andra alternativ som hjärtformade arrangemang, eller andra typer av begravningsdekorationer. Det är också vanligt att man skickar blommor till den avlidnes anhöriga som ett tecken på stöd, respekt och kondoleans.

Jämför blombud för begravningar

Att skicka blommor till en begravning kan vara enkelt och smidigt med hjälp av olika blombud. Här är några tips på hur man kan jämföra olika blombud för att hitta det som passar bäst:

1. Pris: Jämför priser mellan olika blombud för att hitta det som passar din budget.

2. Leveranstid: Se till att blombudet kan leverera blommorna i tid till begravningen.

3. Utbud: Kolla vilket utbud av begravningsblommor blombudet har och om de har det du söker.

4. Kundrecensioner: Läs kundrecensioner för att få en uppfattning om hur andra kunder har upplevt blombudet.

5. Kundservice: Kolla vilken typ av kundservice blombudet erbjuder och om de är tillgängliga om du har frågor eller problem.

När du väljer ett blombud är det också viktigt att kolla om de har några speciella instruktioner för leverans av begravningsblommor, till exempel om de levererar direkt till kyrkan eller begravningsplatsen.