i samarbete med Samtrygg.se

När man har familj är det underbart att ha ett stort hus. Att slippa leva ”på varandra” gör vardagen mycket mer bekväm. När släkt eller vänner kommer på kalas eller för att fira högtider är ett stort hus mycket användbart. Men vad gör man när barnen flyttar ut och man har en massa boyta som inte används längre?

Det finns stora möjligheter att ta vara på den extra ytan, bland annat till en extra inkomst. Har du funderat på att hyra ut? I Sverige har vi det förspänt då det finns företag som exempelvis Samtrygg som hjälper till med goda råd och kunskap om försäkringar vid uthyrning av din privata bostad.

Hyra ut på olika sätt

Det finns flera olika sätt att hyra ut på, korttidsuthyrning eller längre kontrakt. Exempelvis kan man hyra ut för tillfälligt boende och annonsera ut som helgbostad eller för den som besöker staden. Det beror ju lite grann på var bostaden är belägen, om det är en stad som drar till sig gäster eller inte. Om du har ett attraktivt läge skulle du kunna tillhandahålla kartor och tips, dessutom kan du ta något mer betalt om du hyr ut till turister.

Om du vill ha en löpande inkomst och hela tiden veta vem som kommer och går är ett kontrakt på längre tid att föredra. Du kan välja om du vill hyra ut hela huset eller bara delar av huset, exempelvis ett våningsplan. Du kan också hyra ut enskilda rum. Då kan det vara viktigt att välja ut en bra hyresgäst eftersom du troligen ska dela kök med personen, om du inte har en separat kokvrå i en uthyrningsdel.

Man kan förstår också, om du har en hel ledig våning och inte har något emot att bli lite störd ibland – hyra ut som festlokal. Ännu roligare om du har en fin tomt med stor gräsmatta, då kan du hyra ut till utomhusfester eller barnkalas på sommaren.