Det finns två månader varje år som är mycket ekonomiskt ansträngande. Den ena är december då jul och nyår ska bekostas, och den andra månaden är semestermånaden, oftast under sommaren. Just julveckan tär hårt på de flestas ekonomi vilket brukar bidra till att januari blir en hemskt lång månad med mycket gnetande fram till löningsdagen.

Däremot går det att planera sin jul bättre genom att låna pengar. Det innebär att du lägger upp en kalkyl över hur mycket pengar du behöver för julveckan och därefter så lånar du hela beloppet och betalar sedan tillbaka detta under de första månaderna under nästkommande år. Att låna pengar till jul gör att du inte behöver lägga hela din decemberlön på julklappar, julmat och annat utan istället har pengar kvar så att du kan leva som normalt, även under januari.

Låna pengar till jul

Det finns ett flertal lån som du kan hitta till rimliga räntor och kostnader och som ger dig det kapital som du behöver för att klara av julens kostnader. Om du till exempel planerar att spendera 10 000 kronor till jul så kan du låna 10 000 kronor och sedan betala tillbaka dessa pengar under de fem första månaderna under året med motsvarande 2 000 kronor plus räntan. Det gör att din privatekonomi inte blir så hårt belastad under december vilket också bidrar till att du inte behöver leva på nudlar under januari månad fram till lönedagen.

Det finns flera olika låneformer som du kan välja mellan som exempelvis ett blancolån där du lånar ett fast belopp som du sedan återbetalar enligt en amorteringsplan. Har du god kreditvärdighet så kommer du att kunna låna till en bra ränta utan kostnader, vilket betyder att din julvecka inte behöver kosta dig några stora, extra avgifter.

Du kan också ansöka om ett kreditlån, vilket innebär att du istället för att låna pengar ansöker om en kredit på ett visst belopp. När du har fått din kredit beviljad så kan du själv avgöra hur mycket pengar som du använder av din kredit, vilket gör att du inte behöver ta ut hela krediten på en gång. Istället så betalar du bara ränta på de pengar som du faktiskt har tagit ut, medan den övriga summan finns kvar som en reserv om du behöver ytterligare pengar för att bekosta julen med.

Kreditlånet betalar du sedan tillbaka under de första månaderna på året.