I samarbete med trafiko

Att ge bort en handledarkurs i present till någon är en annorlunda gåva som främst är aktuell för den som har någon i sin närhet som är sugen på att ta körkort. Du kan också ge bort en handledarkurs till din tilltänkta handledare om du själv är den som ska ta körkort.

Vad är en handledarkurs?

En handledarkurs är obligatorisk för den som vill handleda och övningsköra med någon som håller på att lära sig att köra. Den som ska handleda vid privat övningskörning behöver ha körkort själv och kunna legitimera sig med ett giltigt ID-kort. Handledaren ska ha fyllt 24 år och eleven ska ha fyllt 15 år. Dessutom behöver handledaren ha behörighet för fordonet som ska köras. Det vanligaste är att det är en förälder som handleder sitt barn. Men det går minst lika bra med en annan vuxen med körkort såsom ett syskon eller en kompis. En handledarkurs är ett måste för dig som vill övningsköra privat. Både den som ska ta körkort och den som ska handleda måste gå kursen. Alla trafikskolor erbjuder handledarkurser. Kursen tar ungefär 3 timmar att gå och den ger handledaren bra information om vad den ska tänka på när den lär ut körning. Är ni en stor familj med barn i ungefär samma ålder kan en handledarkurs vara aktuell eftersom en handledare får ha upp till 5 elever samtidigt.

Ett steg närmare körkort

En handledarkurs är alltså det första steget innan alla andra moment när du lär dig att köra och skriver in dig på en trafikskola. Ett exempel på ett sådant moment är risktvåan som blir aktuell först när du blivit bekväm med bilen och har lärt dig att manövrera den. I och med att handledarkursen är det första steget mot körkortet är det en bra present och det är ett bra sätt att kicka igång inför körkortet. Så snart som ni får godkänt på kursen kan ni börja övningsköra.