Ett bröllop är en dag av kärlek då ett par äntligen ska få bli äkta makar. Det är en tillställning där små som stora kommer att leva på ett lyckorus under hela dagen, dock är det långt ifrån enkelt att styra upp ett bröllop. Oavsett om du själv ska gifta dig, eller om du har blivit bjuden på ett bröllop ska du här få några tips på vad man kan bära för outfit under en dag av kärlek. 

Kläder på bröllopet – bruden och brudgummen

Låt oss börja med det kanske viktigaste av delarna i en bröllopshögtid, vilket såklart är bruden och brudgummen. Först tar vi oss en titt på hur bruden ska välja sin klänning, eller outfit om en klänning inte är det perfekta valet. 

Brudklänning:

Att välja brudklänning kan kännas både jobbigt och svårt. Man vill hitta en klänning som sitter bekvämt, som man kommer kunna ha på sig i flera timmar men kanske det viktigaste av allt…en klänning man verkligen känner sig fin i. 

När man väljer sin brudklänning ska man först och främst tänka vilken stil man vill ha på klänningen. Här gäller det att verkligen utgå från sin egen magkänsla och vad man känner sig bekväm i. Ska klänningen vara prinsessig, inte så skrikande eller ska den vara stilren? Här ska man även ha i åtanke om bröllopet kommer att ske utomhus eller inomhus. 

Även viktigt att tänka på kroppsformen. Det kanske finns en klänning som du verkligen är kär i, men som ser helt annorlunda ut på dig än på en annan brud. Butiken där man köper klänningen hjälper till i dessa fall. 

En brudklänning är långt ifrån billig, så innan man sticker och kollar på klänningar lönar det sig att sätta upp en budget för sig själv. Givetvis ska man ha i åtanke att man (troligtvis) endast kommer att gifta sig en gång i livet, men betyder det att man ska spendera lite extra mycket eller inte så mycket? Det måste man själv välja. 

Brudgummens klädsel: 

Ett stycke som är betydligt kortare än det ovan, eftersom det vanligaste är att brudgummen är antingen kostym eller smoking om det är ett mer elegant bröllop. Även här ska brudgummen själv välja vilken färg han känner sig som mest bekväm i. Att pigga upp det hela med passande accessoarer kommer att ta outfiten till en helt ny nivå. Även här kan man ha i åtanke att bära något bekvämt men stiligt, samt anpassa sig beroende om den största delen av bröllopet kommer att hållas inom- eller utomhus. 

Gästernas klädsel

Gästernas bröllopskläder ska du välja redan då du skickar ut dina inbjudningar i form av en klädkod. Det finns några olika klädkoder man brukar använda på sina inbjudningar och dessa är: 

  • Mörk kostym
  • Högtidsdräkt/White Tie
  • Kavaj
  • Jacquet

Om man inte vet vad dessa klädkoder innebär får man helt enkelt läsa på, och även här avgöra och själv välja hur fina man vill att gästerna ska vara.