Kosttillskott är ett samlingsnamn för koncentrerade näringsämnen som kan komplettera din vanliga kost. Kosttillskott ska alltså inte ersätta den mat du äter, utan vara ett komplement till maten. Många kosttillskott innehåller vitaminer och mineraler men det finns också tillskott som innehåller bland annat kolhydrater, protein och aminosyror. Vissa kosttillskott innehåller bara ett ämne men många innehåller en kombination av olika näringsämnen. Kosttillskott kommer ofta i form av pulver, tabletter och kapslar.

Perfekt som present

Kosttillskott har vanligtvis lång hållbarhet och passar de flesta människor. Det gör det till en väldigt bra present att ge bort till nära och kära. De som tränar behöver tillskotten och de som inte tränar kan behöva tillskotten för att motivera sig att komma igång med träningen.

Handla tillskott på nätet

Tillskottsbolaget är en mycket bra hemsida som erbjuder allt du kan behöva inom tillskott. Kika in deras hemsida www.tillskottsbolaget.se och se om du hittar något som passar dig.

Vilka kosttillskott är bra att ta vid träning?

Vid träning ökar den vanliga omsättningen av näringsämnen i kroppen och därför kan du som tränar mycket behöva komplettera din kost med kosttillskott. Ett kosttillskott med protein kan till exempel behövas då kroppens behov av protein ökar vid intensiv träning. Protein är nämligen musklernas byggstenar. Naturligt protein hittar du i bland annat kött, fisk, kyckling och ägg.

Det finns till exempel flera proteinpulver på marknaden att välja mellan. När du ökar mängden protein i din kost kan detta påskynda uppbyggnaden av musklerna. Med hjälp av proteinpulver kan du öka mängden protein utan att behöva få i dig allt för mycket kalorier.

Du kan också prova ett caseinprotein, till exempel SOLID Nutrition Casein. Det är ett kosttillskott utvunnet ur mjölk och innehåller både essentiella och icke-essentiella aminosyror. Du läste precis att protein är musklernas byggstenar och aminosyror är helt enkelt proteinernas byggstenar. Aminosyror bygger alltså upp proteinerna och proteinerna bygger upp musklerna. Att få i sig tillräckligt med protein är därför viktigt för muskelmassans underhåll och tillväxt. Bland aminosyrorna är det särskilt leucin som är viktigt för proteinsyntesen och som kan påverka kroppens muskeluppbyggnad positivt. Vassle är ett effektivt kosttillskott som kroppen enkelt kan ta upp.

Måste man äta kosttillskott?

Vilka kosttillskott just du behöver är svårt att säga. Det är helt individuellt vad kroppen behöver och beror på vilka näringsämnen du får i dig genom din vanliga kost. Vilka kosttillskott som passar dig beror också på vad du vill få ut av dem. Det kan till exempel vara att få en större muskelmassa, ge musklerna en snabbare återhämtning eller få hjälp att gå upp eller ner i vikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att en balanserad och nyttig kost är grunden för en god hälsa och att kosttillskott inte är ett substitut för detta. Kosttillskott ska ses som ett komplement för att säkerställa att din kropp får i sig allt den behöver. Särskilt för dig som tränar mycket är detta viktigt.