Att laga mat inför högtider är sedan länge en tradition och väldigt viktigt för många. I Sverige finns det fyra stora högtider. Dessa är jul, nyår, påsk och midsommar. Dock kan vissa också fira exempelvis valborg, men det är inte lika vanligt som att fira de andra högtiderna. Men att laga mat inför högtider kan vara väldigt stressigt. Tiden räcker inte alltid till. Då kan en idé vara att beställa hem en matkasse från nätet. På så sätt spar man en massa tid då man får matkassen levererad hem direkt till dörren.

Mycket förberedelser

Det krävs mycket förberedelser för att laga middag inför en högtid. Det är ofta många olika rätter och det tar också tid att laga rätterna. Till julen är det till exempel julskinka, Janssons frestelse, dopp i grytan, risgrynsgröt, köttbullar, prinskorv och mycket mer. Till midsommar kan det till exempel vara potatisgratäng, sill, kokt potatis samt någon varmrätt. Med andra ord tar det mycket tid och många börjar med maten dagar innan för att man ska hinna med. Det är därför man gärna spar in tid på annat, genom att till exempel beställa hem maten.

Högtider för nära och kära

Högtiderna är då man samlas, alla nära och kära. Det är därför det är så viktigt för många att man får ihop en fin middag. Men enligt tradition har man alltid lagat mycket mat inför högtider, i synnerhet till julen. Dock har det minskat med åren, men det finns fortfarande personer som tar högtider väldigt seriöst och följer traditionerna till punkt och pricka.

Påsken

Påsken är som nämnts ovan också en stor högtid. Även under påsken lagas mycket mat och det liknar väldigt mycket ett julbord. Där har man också oftast skinka, prinskorv och köttbullar. Det som däremot inte är lika vanligt är Janssons frestelse. Men däremot kan det finnas andra rätter på ett påskbord. Påsken infaller på våren och är framför allt barnens högtid, liksom julen. Det äts mycket godis, framför allt påskägg och påskharar. Men till skillnad från julen får man inga julklappar. En annan vanlig tradition under påsken är att man gömmer påskägg i till exempel trädgården så får barnen gå ut och leta efter ett påskägg.

Nyår

Att laga massvis med mat inför nyår är inte lika vanligt som att laga mat till jul, midsommar och påsk. Men många vill gärna lyxa till det till nyår och laga lite finare och mer avancerad mat. Detta för att fira in det nya året. Det vanligaste brukar vara trerätters. Det vill säga förrätt, varmrätt och efterrätt. Men också ett bord med småplock kan vara populärt bland vissa. Det är oftast inte lika mycket att förbereda inför nyår som vid andra högtider, men det räknas absolut som en högtid för många.

Ett trevligt sätt att umgås tillsammans

Som ovan nämnts är högtiderna ett trevligt sätt att umgås med sina nära och kära. Detta eftersom man inte umgås lika mycket i vardagen som man kanske skulle vilja. Det är också därför matlagningen inför högtiderna har blivit en sådan viktig del. För att man får den där gemenskapen, samt god mat och ett trevligt umgänge som man annars inte hinner med i vardagen.