Bygger du ett hus ser du till att grunden är stabil och håller, innan du börjar bygga. När det gäller ekonomi är det samma sak. En bra ekonomi har en bra grund, och är genomtänkt. Många slarvar med denna del och tänker att det löser sig. Att planera och gå igenom alla delar gör att ekonomin fungerar bättre och du slipper tråkiga situationer. Att ha en ekonomi i balans handlar om budget, sparande, optimerade kostnader och långsiktighet.

Ju mer pengar familjen sparar desto mer roliga saker kan ni köpa till varandra och desto mer roliga upplevelser har ni råd med.

Sätt mål för din budget och vad du vill uppnå

Tänk igenom dina kostnader och gör ett mål. Det kan till exempel vara att du varje månad ska ha 500 kronor över, eller att inte spendera mer än 1000 kronor på kläder. Utan mål har du inget att fokusera på. Du stärks i ditt arbete när du når målet.

Bli medveten om utgifter och intäkter

En budgetplan är en bra början, och du gör enkelt en sådan i Google Kalkylark eller Excel. Sätt upp intäkter i en kolumn, utgifter i nästa och sparande i den sista.

Lägg in allt du har och få en bild av hur det ser ut. Räkningar som kommer varje kvartal delar du upp månadsvis. På det sättet kan du ha samma belopp du överför till ett räkningskonto varje månad. Då räcker pengarna även till kvartalsräkningen, som kanske annars grävde ett stort hål den månaden.

Kom igång med ett sparande

Alla bäckar små är viktiga. Även om beloppen du kan spara är små, så har dem växt efter några månader. Då kommer du att känna att du har ett kapital som en extra buffert. Det är viktigt att tänka långsiktigt. Sparandet kan du ha till investeringar som gör att kapitalet växer i värde eller som en extra buffert.

Samla lån för att få bättre ränta

En stor del i budgeten är att minska på kostnaderna. Se över alla abonnemang du har som el, telefon, tv och prenumerationer. Fundera igenom om du behöver det stora kanalpaketet eller om du måste ha den största tjänsten.

I många fall kan du baka ihop lånen till ett större, att samla lån för att få bättre ränta kommer att sänka din månadskostnad. Detta är en enkel process då det finns kreditförmedlare som har samarbete med många kreditgivare på marknaden. En ansökan ger dig många förslag från flera aktörer, och på det sättet sparar du tid. En lägre ränta ger direkt mindre kostnader.

Baka in andra lån i bolånet och sänk räntan

Om du har bolån kan du värdera upp bostaden för att kunna baka in andra lån i bolånet. Det är lägre ränta på bolån än på andra typer av lån. Denna manöver gör alltså att du sänker räntekostnaderna.

Bli sparsam

Älska rabattkoder som ger dig mer varor för mindre pengar. Ta för vana att alltid titta igenom erbjudanden på mat, och jämför. Undvik lockvaror du inte behöver. Gör matmenyer för veckan och gör listor på det du ska handla. Håll dig till dem och spara pengar.