Om du vill upptäcka Europa utöver de vanliga reseorterna ska du överväga att resa till Serbien. Vill du ta med dig familjen föreslår vi en resa till Belgrad vilket är det du kan läsa mer om i den här artikeln.

Om Belgrad

Men innan du får läsa mer om resmålet och aktiviteter du kan göra med familjen kan det vara intressant att veta mer om själva staden. Belgrad är Serbiens huvudstad och är en av Europas äldsta huvudstäder då staden blev vad den är idag redan år 1284. Eftersom den har en lång historia innehar Belgrad många historiska sevärdheter.

I Belgrad bor ungefär 1, 65 miljoner invånare. Staden ligger i norra centrala delarna av Serbien intill floden Donau där floden Sava mynnar ut.

Boende och flyg

Att flyga till Belgrad tar ungefär 2 timmar och 30 minuter vilket är lagom långt för en familj med små barn som kan bli rastlösa av att sitta stilla under längre flygsträckor. Flygplatsen i Belgrad heter Belgrad-Nikola Teslas flygplats och det går flyg från flera av Sveriges större flygplatser såsom Arlanda.

I Belgrad finns det många hotell som är anpassade för barnfamiljer. Några exempel på det är The Location Hotel, Central Point Hotel Belgrad, Hotel Mona Plaza, Luxury Rooms Skadarlilja och ForS Apartments. Hotellen håller en mycket hög standard och innehar allt som barnfamiljer behöver. Till exempel finns det gratis WiFi, restaurang, parkering och god service.

Familjevänliga aktiviteter

Belgrad erbjuder flera passande aktiviteter för barnfamiljer. Det finns till exempel sightseeing på båttur. Båtturen bjuder på en sightseeing från vattnet och ni får på vägen se flera historiska landmärken. Varaktigheten är ca 2 timmar.

Ett annat sätt att upptäcka staden är genom ett upptäcksspel om Belgrad. Spelet är interaktivt och du och familjen får upptäcka staden på ett roligt sätt. Spelet innehåller bland annat gåtor ni ska lösa och därmed låsa upp berättelser. Ni får även tillgång till hemliga rekommendationer och tips om smultronställen som finns runt om i staden. Du når spelet genom webbläsaren på din smartphone.

Vill ni sola och bada har Belgrad bra stränder, till exempel Ada Ciganlilja.

Sist men inte minst finns det massor av historiska byggnader som även kan vara intressanta för barn, till exempel The belgrade Fortress, St sava Temple och Kalemegdan Park and Belgrade Fortress.

Shopping

Valutan i Serbien är Serbisk Dinar och många upplever att det är billigare i Serbien än i Sverige och andra europeiska länder. Därför kan det vara bra läge att du och familjen beger er ut på en shoppingtur. I Belgrad finns det gågator med många intressanta butiker för både vuxna och barn. Den bästa shoppinggatan i Belgrad är Knez Mihilova där du hittar både lyxiga varumärken såväl som billigare alternativ, leksaker och andra prylar.

Förutom att ni kan röra er längs med gatorna finns det också shoppingcenter. Till exempel Ušće Shopping Centre som är ett av Serbiens största och mest varierade shoppingcenter.

Mat och dryck

Vill du prova inhemska maträtter som slatko finns det flera bra restauranger för er att besöka. Men det finns även ett stort utbud av andra typer av restauranger med olika teman och prisklasser.