Dagens tekniktrender bjuder inte bara på fördelar, det finns även en hel del risker som uppstår på grund av just dagens moderna teknologier. Det är läskiga tider för investerare, något som är oerhört viktigt att känna till. Privatpersoner, företag och myndigheter förlorar konfidentiella uppgifter på regelbunden basis, exempelvis personnummer, kontaktinformation och annan typ av känslig information som inte får hamna i fel händer.

Av den anledningen är det oerhört viktigt att man skyddar sig online, exempelvis med hjälp av en VPN-tjänst. Nedan går vi igenom vilka säkerhetsrisker du bör känna till, samt hur du gör för att skydda dig mot dem.

Olika typer av säkerhetsrisker online

Det kommer säkerligen inte som någon överraskning att den virtuella världen bidrar med många olika typer av säkerhetsrisker. Om det är något historien har lärt oss under de senaste decennierna är det att det ständigt tillkommer nya hot online, något som verkar vara relativt omöjligt att undvika. Med det sagt finns det dock många saker man kan göra för att skydda sig, något vi går igenom i nästa paragraf.

Nedan hittar du några av de vanligaste säkerhetsriskerna som man ställs inför online i dagens samhälle:

  • Mejl som innehåller skadliga länkar eller filer. Det här är en av de absolut vanligaste typerna av säkerhetsrisker som man utsätts för online. De flesta får ett stort antal mejl varje dag, vilket gör att det kan vara svårt att hålla reda på vilka som är genuina, samt vilka som innehåller skadliga filer, program eller länkar.
  • Människor som försöker lura dig. Den här punkten är relaterad till ovanstående punkt, men sträcker sig även till människor som försöker ta kontakt med dig via sociala medier, telefonsamtal eller andra typer av kommunikationsmetoder. Här kan de be dig att exempelvis använda din e-legitimation eller att du ska ge ut dina personliga uppgifter, något du aldrig ska göra.
  • Hemsidor som innehåller skadliga länkar eller ber dig att ladda ner program. Det finns ganska många hemsidor som ber dig att trycka på diverse länkar eller ladda ner ett program, i vanliga fall är detta inget problem, men det finns oseriösa hemsidor som du absolut hör hålla dig borta från.

Vad du kan göra för att skydda dig & familjen

  • Var alltid uppmärksam när du klickar på länkar och laddar ner filer. Som tidigare nämnts i artikeln bör du aldrig klicka på länkar eller ladda ner filer som du får via mejl. För att göra detta måste du vara 100% säker på att mejlet har skickats från en pålitlig källa, något som är väldigt svårt att avgöra. Detta gäller även för hemsidor. När du besöker hemsidor måste du alltid säkerställa att det är exakt rätt adress som du har skrivit in i adressfältet högst upp i webbläsaren, samt att det är en liten “lås”-ikon till vänster om adressen.
  • Använd virusprogram och gör regelbundna virussökningar. För din egen säkerhet bör du alltid ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på den enhet som du har uppkopplad mot internet. Detta är ett grundläggande skydd som ger dig en bra säkerhet, samt att de även hjälper dig att bli av med eventuella virus eller skadliga filer. Det finns många olika alternativ att välja mellan, men generellt sett får du vara beredd att betala en liten slant för detta, men det är väl värt pengarna.
  • Använd säkra lösenord eller lösenordshanterare. Du bör aldrig använda vanliga lösenord som är enkla att gissa. Använd slumpmässiga lösenord som innehåller både små och stora bokstäver, siffror och symboler, gärna mer än 8-10 symboler långa. Du kan även använda en lösenordshanterare som genererar nya och säkra lösenord åt dig till de olika inloggningar du använder, på det sättet behöver du endast komma ihåg ett enda huvudlösenord som används för att logga in i lösenordshanteraren.
  • Använd en VPN-tjänst. Med en VPN-tjänst får du en välbehövlig anonymitet och säkerhet online, detta tack vare att dessa tjänster krypterar all information som överförs mellan din enhet och omvärlden. Som en bonus får du även tillgång till exempelvis material hos streamingtjänster som egentligen har geografiska restriktioner.

Slutord

Det är farliga tider vi lever i, inte minst online. Hackare och människor med onda avsikter finns överallt på internet, något du måste vara beredd på. De hittar ständigt på nya knep för att komma åt din personliga information, vilket i slutändan kan leda till katastrof. Av den anledningen måste du alltid hålla dig uppdaterad på nya trender, samt vad du behöver göra för att skydda dig. Med ovanstående exempel får du en bra grund för nuet, men du bör som sagt alltid hålla dig uppdaterad.