När någon du känner tar studenten så brukar det höra till att man gratulerar honom eller henne samt ger bort en studentpresent. Presenten ges vid studentmottagningen som studentens föräldrar vanligtvis har anordnat.

⬇️ Se tips på studentpresenter längre ner i artikeln

1. Stundenterna springer ut från skolan

På studentdagen är det vanligt att studenterna springer ut från skolan. Utanför väntar föräldrar, släkt och vänner. När studenterna kommer ut är det dags att gratulera. Som besökare brukar man ha med sig ett plakat, med studentens namn och foto på. En del brukar ha foto från när studenten var liten. Plakatet håller man synligt så att studenten hittar sin välkomstmottagning i myllret av alla människor som vill gratulera de nybakta studenterna. I samband med detta brukar man gratulera, krama om och hänga blommor eller andra små presenter om halsen på studenten.

I blomsterhandlarna finns särskilda blommor att köpa just i början av juni, då de flesta tar studenten. Blommorna är ombundna med sidenband, just för att man ska kunna hänga dem om studentens hals. Det finns även gosedjur och champagneflaskor att köpa för att hänga runt halsen.

2. Studenterna åker flak eller fin bil

Efter utspringet brukar studenterna åka med minnesvärda transporter, som på ett lastbils- eller traktorflak, i en vacker gammal raggarbil eller i en lövad vagn som dras av en stilig häst.

3. Studentmottagningen (ofta hemma hos studenten)

Efter åkningen är det dags för studentmottagningen. Kanske hålls den hemma hos studenten, där man fikar och kanske äter mat tillsammans för att fira. Vet man om att det kommer många gäster för att fira studenten, så kan man istället hyra en lokal för ändamålet. Hur som helst så brukar det då höra till att man ger bort studentpresenter till den nyblivna studenten.

Studentpresenter – tips

En bra studentpresent kan vara pengar till körkortet, eller körlektioner, och pengar, presentkort eller saker tills det är dags för första egna lägenheten.

Bra studentpresenter är också saker som man kan spara som minne av den lyckliga studentdagen. Till exempel kanske du kan ge bort smycken, en armbandsklocka, lyxiga kristallglas eller en läcker design väska.

Upplevelser är också något som brukar gå hem. Du kan köpa en resa så att studenten och hans eller hennes närmaste vän kan åka utomlands, bjuda på en god middag på restaurang, ge bort konsertbiljetter eller ge bort ett presentkort på en spabehandling. Det finns ett stort utbud av studentpresenter, så det är lätt att hitta något som passar för alla.

Lista med förslag på studentpresenter

Studentpresent
 • Flytta hemifrån-saker – Efter studenten är det vanligt att de flesta flyttar hemifrån och då ibland till en helt ny stad för att plugga eller jobba. En present som då kan vara bra att ge bort är saker till det nya hemmet. Detta kan låta som en inte allt för rolig present men utbudet av prylar till hemmet är gigantiskt. Med en snygg pizza-slicer kan det till och med bli kul att skära pizza!
 • Smycken – En klassisk present till den som tar studenten är ett silversmycke. Dessa finns i alla möjliga utföranden och utseenden. Det finns även flera sidor på nätet där man kan beställa egendesignade smycken om man har speciella önskemål.
 • Resa – Att få resa är väl alla studenters dröm efter att ha varit fast i skolan i 12 år. Man vill ut och upptäcka världen och helst med en vän som drömmer om samma sak. Att ge studenten ett resebidrag d.v.s. en viss summa pengar som endast kan användas till resan vore väl då en perfekt studentpresent. Bestäm summan och gör det hela lite roligare med ett roligt kort. Läs mer om resor till Spanien på Spanienguiden.
 • Upplevelser – En student vill få uppleva så mycket som möjligt efter att ha setat i skolbänken hela livet. Varför då inte ge bort en upplevelse i present! På sajter som exempelvis Upplevelse.com finns det ett stort utbud av olika upplevelser som innehåller allt från fallskärmshopp till helkroppsmassage. Din student kommer garanterat att gilla vad du har hittat på till denne och inte bara se detta som en present, utan även ett minne.
 • Studentabonnemang – En smart present är att teckna ett studentabonnemang då priserna för svenska mobilabonnemang ofta är rabatterade för just studenter. Ett tips är att teckna mobilabonnemanget med hög surfmängd, detta är något de flesta unga värdesätter högt i val av abonnemang. En tråkig men användbar present!
 • Dagen-efter-påse – Dagen (eller kanske till och med dagarna) efter studenten är man oftast väldigt trött och sliten. Något som då är passande att ge i studentpresent är en allt du behöver-påse. I den påsen kan du till exempel lägga ipren emot huvudvärken, lite godis eller chips, en vattenflaska att fylla vatten i, en ansiktsmask etc. Allt som kan behövas för att personen ska må bättre och verkligen känna sig som en ny människa igen.
 • Fyll-i-bok för studenten – Ska du snart ta studenten eller känner någon som ska? Då kan vi tipsa om Studentboken! I den här fina boken kan studenten fylla i minnen och bilder från gymnasietiden fram till studenten och studentfesten.
 • Teknikprylar – Den generation som idag tar studenten är uppväxta i en tillvaro fylld av tekniska prylar. Därav är detta saker som ofta uppskattas och som för det mesta är nödvändiga saker i studentens framtida liv. Hos Coolstuff.se finns det en hel del tekniska prylar som både kan ge nytta och nöje.

4. Studentfesten

På kvällen brukar studenterna festa till det på en stor studentfest. En bra studentpresent kan vara att köpa en flaska bubbel som studenten kan skåla med på festen.

Studentpresent från föräldrar

Som förälder kan det kännas som att det är extra press att hitta på en bra studentpresent till sitt barn. Här kommer några bra förslag:

 • Pengar till resa
 • Smycke
 • Kurs
 • Pengar
 • Pengar till körkort
 • Pengar till bil
 • Playstation eller annan konsol
 • Mobiltelefon
 • Tv
 • Resväska
 • Cykel
 • Köksredskap till studentens framtida lägenhet
 • Smartwatch
 • Löparskor
 • Sportutrustning