I samarbete med traningsmaskiner.com

SUP-brädor blir en allt mer populär träningsmetod på sommarhalvåret. Det är en träningsmetod som stärker magen och balansen samtidigt som man kommer ut i naturen. Närmar sig en familjemedlems födelsedag kan en SUP-bräda vara den perfekta presenten.

En SUP-bräda är perfekt för egenträning, men också om man spenderar en dag på stranden med familjen. När man inte vill stå kan den användas som en badflotte, samt att barnen gärna paddlar runt med sina vattenleksaker medan föräldern får in ett träningspass.

5 fördelar med SUP-bräda

1. Det är enkelt att komma igång med stand up-paddling. En SUP-bräda flyter bra samtidigt som den är mer stabil och större än en vanlig surfbräda. Det blir därmed relativt enkelt att lära sig stå på en bräda och paddla.

2. Det är en rolig träningsform. Även de som inte gillar att träna i vanliga fall brukar tycka om stand up-paddling, då man glömmer bort att man tränar. Man har fullt fokus på att inte tappa balansen och falla i vattnet, alternativt njuter av sin omgivning medan man paddlar runt. Det är en träningsform som man tränar upp. Ju mer van man blir, desto mer komplicerat kan träningspasset bli. Yoga på SUP-bräda är något att erövra för den stabile.

3. Det är meditativ. Fokus ligger helt på att hålla balansen och ta in ljuden från omgivningen. Vattnet som kluckar, fåglar som sjunger och inget störigt ljud från motorer.

4. Det är mycket bra träning. Man stärker balansen och hela muskelkedjan, allra helst magen (core).

5. SUP passar de allra flesta, oavsett ändamål och svårighetsnivå. Med tanke på detta finns det även mängder av brädor att välja bland.

Olika modeller & prisklasser

Ska du köpa en SUP-bräda till någon som aldrig gjort det tidigare ska du alltid köra på en nybörjarbräda. Dessa är ofta billigare dessutom, så kan personen investera eller önska sig en mer avancerad bräda när den vet att den gillar stand up-paddling. En bräda med paddel kostar alltifrån 2000 kronor upp till 10.000 kronor. Vill man ha med segel blir det ännu lite dyrare.

Uppblåsbar eller hård?

En uppblåsbar bräda är lättare att transportera och förvara. En hård bräda har ofta bättre kapacitet i vattnet då den är styvare vilket ger mer fart och riktningsstabilitet. Ska man ha brädan på samma ställe och har utrymme bör man satsa på en hård. Vill man kunna ta med sig en bräda på semestern eller har lite förvaringsutrymme ska man satsa på en uppblåsbar. Båda fungerar fint!