Doppresenter
Här kan ni hitta lite information om varför man döper sina barn och vart man kan hitta fina dopresenter att ge bort
Dopdagen en väldigt speciell dag. Man får sitt namn och man får för första gången i sitt liv ta emot mängder av presenter. Problemet är bara att man inte kommer ihåg någonting från sin dopdag.
Den vanligaste tidpunkten för dopet är nämligen någon gång under livets fyra första månader, därför kallas det också för barndop. Det finns å andra sidan ingen åldersgräns för dopet så den som inte blev döpt som barn kan bli det senare. Dopet sker vanligtvis i kyrkan och leds av prästen. Ordet dop kommer från ordet doppa eftersom dop från början innebar att man fullständigt nedsänktes i vattnet. Nu för tiden sköljer prästen barnets huvud med vatten.
Tips på hemsidor med roliga och fina presenter:
Presenttipsaren.nu – Presenttips på doppresenter
Interflora.se – blommogram
Chokladbudet.se – skicka choklad på nätet
Upplevelse.com – upplevelser och presenter
Dopet har sitt ursprung i Johannes döparens omvändelsedop där han för snart 2 000 år sedan även döpte Jesus. Enligt Bibeln fortsatte sedan Jesus lärljungar att döpa folk. Dopet är i grunden en handling som innebär att den döpte tas upp i den kristna gemenskapen. Vattnet som används vid dopet kan symbolisera mycket, exempelvis att vatten är källan till allt liv, eller att vattnet renar synderna.
Sedan 1996 ligger dopet som grund för medlemskap i Svenska kyrkan. Den kristna värdegrunden är tydlig kring dopet som görs i faderns, sonens och den heliges andes namn. För många har dock dopet en mer traditionell än religiös betydelse. Framförallt handlar det om att dopdagen vanligtvis är dagen då barnet får sitt namn officiellt. Det är därför ordet namnge har blivit synonymt med ordet döpa.
Numer finns det väldigt tydliga instruktioner för hur ett dop ska gå till. Dopakten inleds med att familjen bär barnet fram till dopfunten. Barnet kan även bli buret av en gudmor eller gudfar som föräldrarna utsett. Framme vid dopfunten sjunger alla i kyrkan en psalm och därefter håller prästen några inledningsord till dopet.
Därefter läser prästen Tackbönen och Evangeliet om Jesus och barnen. Den delen ingår dock inte om den som döps är vuxen. Sedan är det dags för föräldrarna att svara på vad barnet heter/ska heta. Prästen lägger då sin hand på barnets huvud och läser Befrielsebönen. Efter detta brukar prästen göra tre korstecken, på barnets panna, mun och hjärta, vilket symboliserar tankar, ord och handling.
Dopakten fortsätter med att prästen läser Dopbefallningen ur Bibeln och sedan sjungs en ny psalm. Därefter läser prästen Dopbönen och i samband med detta hälls vatten i dopfunten. Om barnet har äldre syskon är det vanligt att någon av dem häller upp vattnet. Sedan läses Trosbekännelsen och efter den är det dags för själva dopet. Tre gånger öser prästen vatten över barnets huvud. Efter det välkomnas barnet in i Svenska kyrkan och dopceremonin avslutas med Förbön, Herrens bön, Välsignelsen och en psalm.
Efter dopet är det vanligt att barnet firas med en fest, antingen hemma hos föräldrarna eller i någon större lokal. Där bjuds det på fika och/eller mat och tyngdpunkten vid denna fest är alla de gåvor som det nyss döpta barnet får ta emot. Eftersom barnet oftast inte hunnit fylla år innan dopdagen är det första gången som barnet får ta emot presenter, och det i rikliga mängder. Doppresenter brukar ofta vara startskottet för barnets garderob och leksakssamling. Det är även vanligt att ge bort minnesgåvor i form av sparbössor, muggar eller andra saker gjorda i silver eller tenn
Fem saker du inte visste om dopet:
- Varje år döps cirka 65 procent av alla födda barn i Sverige
- År 2007 var Wilma det vanligaste dopnamnet
- Dopljuset ska ge en påminnelse om Jesu ord ”Jag är världens ljus”
- Många kristna inom baptistiska samfund tillämpar troendedop. Det görs i vuxen ålder och istället finns barnvälsignelse för nyfödda barn
- En omyndig person måste ha båda föräldrarnas tillstånd för att bli döpt