Presenttips
           

Alla hjärtans dag

14 februari. Dagen då Sankt Valentin under 200-talet led martyrdöden sedan han trotsat kejsarens förbud mot att viga unga par. Kanske är det därför kärleken fått sitt stora fäste just denna dag, alla hjärtans dag.


>> Skicka blommor till Alla Hjärtans Dag


Alla hjärtans dag

Egentligen är det ingen som vet varför alla hjärtans dag firas den 14 februari. Men precis som många kärlekshistorier finns det minnesvärda berättelser om denna dag om man bara tror på dem. Valentindagen, som den också kallas, har fått sitt namn efter Sankt Valentin. Det finns visserligen många helgon från det katolska romarikets tid med detta namn, men de flesta är överens om att alla hjärtans dag härstammar från den Sankt Valentin som i smyg vigde unga par trots att kejsare Claudius förbudit honom. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Sankt Valentina påträffades och straffet blev halshuggning. Men innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kärlekskort till fångvaktarens dotter undertecknat ”din Valentin”.


>> Skicka en nalle i kärlekspresent!


Därav kommer traditionen att skriva brev till sin käraste eller att ge bort små presenter under denna dag. Det dröjde dock till 1300-talet innan Valentindagen på allvar började förknippas med kärlek. Ungdomar i främst England och Frankrike skickade kärleksbrev till varandra där de skrev dikter och rimmade. Den äldsta bevarade kärlekshälsningen är från 1477 då ung Margery Brew skickade ett kärleksbrev till sin trolovade.


Även olika former av parningslekar förekom där pojkarna och flickorna bildade låtsaspar den 14 februari. Pojkarna skulle då uppvakta sin valentinpartner med present och uppvaktanden under det kommande året. Inspirationen kom från turturduvorna som under februari månad har sin parningstid. Det är även därför turturduvor är benämningen på kärlekspar.


Kärlskestemat blev sakta men säkert allt mer intensifierat och under 1800-talet trycktes valentinkort utsmyckade med sidenband och spetsar. De tillverkades främst i USA och kostade mellan 5 och 35 dollar styck. Problem vid distrubitionen uppstod dock då många brevbärare vägrade leverera breven på grund av att de innehöll allt för vågade och obscena inslag.


I Sverige började man inte fira alla hjärtans dag förrän under 1950-talet då flera varuhus försökte hänga på den amerikanska kommersiella kulturen. Det var först under 1990-talet som dagen fick fäste i Sverige och även tog plats i almanackan. I dag har Valentin, Valentina oh Vally namnsdag den 14 februari.


Framförallt var det grundskolorna och gymnasierna i Sverige som började uppmärksamma fenomenet genom att eleverna fick dela ut rosor till dem de tyckte om. Den vanligaste gåvan att ge bort på alla hjärtans dag är en mörkröd ros. Den 14 februari år 2002 såldes 2 miljoner rosor bara i Sverige. Geléhjärtan, små söta nallar, konfekt, kuddar, blommogram med mera är andra presenter förknippade med alla hjärtans dag.


Efter några års köphysteri kring alla hjärtans dag råder det i dag ofta delade meningar. Några bojkottar dagen eftersom de tycker att man bör kunna visa kärlek till varandra året runt istället för på en specifik dag. Andra menar att detta är den perfekta dagen då man kan ge tid för den man har kär eller för att uppmärksamma den man gillar men som man inte träffar så ofta.


Hur som helst, med så mycket kärlek som uppstått under århundradena vet vi i alla fall att Sankt Valentin inte dog förgäves.


5 saker du inte visste om alla hjärtans dag:
* Att en normalstor ask med geléhjärtan innehåller cirka 35 stycken godsaker.
* Att man i japan vanligtvis ger bort vit chocklad till sin käresta
* 64 procent av Sveriges ungdomar har någon gång känt sig utanför under alla hjärtans dag, enligt en undersökning gjord av FRIENDS.
* Över 6 600 heter Valentin i förnamn i Sverige, drygt 300 använder det som tilltalsnamn.
* Många artister har skrivit låtar kallade Valentine day, bland annat Linkin Park och Paul McCartney.

Skicka blommor