När man bor i ett flerfamiljshus eller ett villaområde så bor man också väldigt nära andra människor. De som bor närmast inpå brukar man kalla för grannar. Man måste inte ha en bra relation till grannarna, men självklart underlättar det ifall man kan hjälpa varandra med att vattna blommor och ta in posten när man ska resa bort, eller att ha någon där man kan ringa på och be att få låna socker eller mjöl om det tagit slut precis när man skulle till att börja baka.

Presentera er för de nya grannarna

När man flyttar in i en ny lägenhet, bostadsrätt, villa eller radhus hör det till att man presenterar sig för sina nya grannar. Hur man presenterar sig beror lite på vilken typ av bostadsområde som man flyttat in till. Om man flyttar in till ett radhusområde kanske det passar bäst att gå och knacka på hos dem som bor vägg i vägg för att presentera sig. Flyttar man in ett flerfamiljshus, hyreshus, så kanske det är mer lämpligt att presentera sig själv när man stöter på varandra i trappen eller hissen. Bor man på ett ställe där alla brevlådor är samlade vid ett och samma ställe, till exempel vid entrén eller ute vid vägen, så är det ett ypperligt tillfälle att där presentera sig för de grannar man stöter på.

Även den som får nya grannar kan presentera sig själv och välkomna de nya grannarna in till bostadsområdet. Det är lämpligt att man ger de nyinflyttade någon vecka för att komma i ordning, men därefter kan man ta med sig lite fika och ringa på hos de nyinflyttade grannarna för att presentera sig. Hembakt fikabröd är aldrig fel att ta med.

Stör dina grannar så lite som möjligt

Man får aldrig störa sina grannar. Om man bor i flerfamiljshus får man räkna med att toaletten spolar, någon duschar sent eller tidigt, en annan startar en tvättmaskin, hundar skäller och barn leker. Men det ska i regel vara tyst efter klockan tio på kvällen. Om man blir störd av till exempel fester som spårat ur, ihållande hundskall nattetid, hög musik och så vidare så kan man klaga. Det finns något som heter Störningsjouren dit man kan ringa och klaga på grannar som stör mer än vad som kan räknas som normalt. Dit kan man ringa dygnet runt och då åker de ut till lägenheten eller huset för att försöka åtgärda problemet. Oftast är det livliga fester, hög musik och bråk som måste dämpas för att grannarna ska bli nöjda.

Ju närmare varandra man bor, desto viktigare är det med en god grannsämja. Ditt tak är någon annans golv eller tvärtom, och dina väggar är också din grannes väggar.