Midsommar är en högtid man firar ganska stort i Sverige. Det är god mat, alkohol, umgänge och dans runt midsommarstången som gäller. Högtiden infaller mitt under sommaren när många har semester och flera passar på att ta husvagn eller husbil till campingar på Gotland, Öland eller utmed kusten. På midsommar, och andra svenska högtider som till exempel julafton och påsk, är att det förekommer en hel del alkohol. Men vilka drycker passar och varför sjunger man egentligen de berömda snapsvisorna?

Alkohol till maten

På midsommar njuter man ofta av lite extra god mat. Vissa grillar, en del har sill med potatis och några föredrar potatisgratäng med lite köttbullar eller prinskorv. Oavsett vad man äter kan det vara gott med lite kryddat brännvin till maten om man tycker om snaps. Det behöver inte vara några stora mängder. Annan dryck som ofta avnjuts till maten är en kall öl eller ett gott vin. Om gäster bjuds till maten är det klokt att se till så att alkoholen verkligen räcker, och bjud gärna på något alkoholfritt också, speciellt om det är barn som deltar. Om man vill skoja till det lite kan man till exempel beställa hem slushdrinkar till barnen.

Sällskapsdrycker

När man sitter och pratar, spelar spel, njuter av musik eller bara har trevligt tillsammans skadar det inte att ha lite goda drycker att njuta av. En cider, ett gott dessertvin eller kanske en drink av något slag är inte fel. Det finns drycker i alla smaker och varianter, med eller utan kolsyra för att alla ska kunna finna något gott att dricka. Man behöver inte välja de allra dyraste alternativen för att kunna njuta av riktig god dryck.

Snapsvisor och varför de sjungs

Snapsvisor är små korta visor som sjungs innan man utbringar en skål. Det är en unik företeelse för Sverige och det är i stort sett bara här och i de svenska delarna av Finland som snapsvisorna sjungs. De härstammar från 1800-talet och har sin grund i de äldre dryckesvisorna. De visorna har sedan än äldre rötter och var främst tänkta att fungera som underhållning vid bordet.

I dag finns det snapsvisor med anknytning till vissa drycker, och några av dem har också en lokal anknytning. Det finns böcker med snapsvisor och många har också lärt sig visor av äldre generationer.

Varför dricker man alkohol till midsommar?

Det finns flera anledningar till varför man dricker alkohol vid midsommar. En del dricker för att det ses som en tradition. Andra gillar smaken och tycker om att njuta av de goda dryckerna. Det finns också de som dricker för att känna berusning i högre eller lägre grad. Några väljer också att bara dricka alkohol just på midsommar eftersom det är en lite speciell dag då man i regel umgås med vänner, familj och andra bekanta. Alkoholen ger liksom lite extra stämning och gör midsommaraftonen trevligare och godare.